Forfatter

Foto

Atlas Manipulator 2.0

I en tid hvor ROV blir værende subsea over lengre tid og krav til presisjon øker, har behovet for mer kontroll blitt tydelig. Et helt nytt kontrollsystem har sett dagens lys, som medfører en helt ny kontroll og brukeropplevelse for ROV-piloten.

Forfatter

Foto

Testkjøring av Atlas med Proportial Control Kit etter montering.

Atlas ROV Manipulator har vært et velkjent verktøy for piloter i bransjen i lang tid. Det er en robust arm som er svært god til tøffere operasjoner, og som har bevist at den trenger mindre vedlikehold og har mindre nedetid enn alternative armer. Likevel har den sine klare begrensninger mot presisjon og kontroll. Behovet for en oppgradert Atlas oppstod i det øyeblikket residente ROVer oppstod i bransjen. Utfordringen var at man krevde en manipulator som hadde god presisjon, men som samtidig tålte røff behandling og lengre perioder uten vedlikehold. En slik manipulator eksisterte egentlig ikke på markedet. Atlas oppfylte kravet til å trenge lite vedlikehold, og representerer god arbeidskapasitet og styrke. Den hadde likevel så enkel styring at man hadde begrensninger på type operasjon som kunne utføres. For å kunne velge Atlas var man avhengig av bedre kontroll.

Master Kontroller med fargedisplay og touch skjerm. Stor LCD skjerm gir god oversikt og god lysstyrke. Åpen interface for å kunne tilkobles flere typer manipulatorer. 
 

Atlas Proportional Control Servo Kit
Løsningen ble Atlas Proportional Control Servo Kit. Dette settet består av en serie standardprodukter utviklet som en komplett pakke som ettermonteres på en hvilken som helst Atlas manipulator. Pakken inkluderer en helt ny Master Kontroller som er laget universelt for oppkobling mot flere typer manipulatorer. Helt nye magnetiske sensorer og en ny 7 kanals servo ventilpakke. I sum lar dette systemet operatøren styre Atlas på en helt ny måte. Vi kaller det Atlas 2.0!

Master Kontroller
Master kontrolleren har stor fargeskjerm, med brukervennlig meny. Den kan benytte kommunikasjon både gjennom RS232, USB og Ethernet. Den har 5 bevegelige ledd pluss rotasjon med fjær, retur til senter og trinnløse trykkfølsomme open/close ringer. Masteren er utviklet med fokus på å gi operatøren like god kontroll som de mest presise alternativer tilgjengelig på markedet. Master kontrolleren kommuniserer direkte med en 7 funksjons servo ventilpakke.  Ventilpakken er svært kompakt og veier kun 5 kilo i vann, som påvirker ROV i svært liten grad. Fra de magnetiske sensorer mottar den posisjonsreferanser slik at alle ledd er i sync med master. Systemet er tilpasset til 3000m dybde.

Verdien av kontroll
Disse komponentene tillater en svært kraftig og pålitelig manipulator, nå også med høy presisjon og forbedret kontroll for operatøren. Den har også meget tilfredsstillende referanse på nedetid, noe som gjør at man reduserer risiko for nedetid på ROV. Kraften i manipulatoren gjør den også til en av de største kapasiteter på vekt.

I bruk
Systemet er installert på resident ROV og har over lengre perioder bevist at den både gir operatøren svært god presisjon i operasjon, samtidig som den tåler svært lange perioder uten feil eller behov for vedlikehold. Det er også gjort tilgjengelig for kortere utleier. Slik kan man montere dette midlertidig på en eksisterende Atlas slik at man ikke trenger å investere i helt nye manipulatorer.

Med stadig tøffere prosjektplaner på operasjoner og krav til høy effektivitet og minimert nedetid, ser vi at Atlas nå har fått muligheten til å tilby operatøren enda sterkere egenskaper. Atlas har vært et fantastisk verktøy fra tidligere, men gir også nå en ny tilnærming til bruken i operasjon for operatøren. Fra et kommersielt perspektiv vil også mindre vedlikehold, mindre nedetid og større kraftbilde skape verdi til de aktører som utfører operasjoner subsea.  
 

 

 

 

 

 

TOPP