Forfatter
Kristin Winther Jørgensen

Foto
IKM

Noe som skal kuttes? IKM tar jobben

Med sine kutteverktøy kan verktøyene til IKM kutte det aller meste under vann – eller over, om noen trenger det.

Forfatter
Kristin Winther Jørgensen

Foto
IKM

– Vi ønsker å være den beste, mest komplette og konkurransedyktige tjenesteleverandøren på kutting innen energisektoren, sier Oddbjørn Gravdal, Tooling Sales & Rental Manager i IKM Subsea AS.

Han forteller at IKM vil være ledende på kutting i bransjen.


To typer kutteverktøy
I IKM er de lidenskapelig opptatt av alt som kan kuttes under havets overflate, forteller Gravdal. 

– De typiske jobbene våre kan være saging av rør, bolt, ankerkjetting og forskjellige strukturer - i varierende stål-kvalitet som for eksempel svartstål, rustfritt stål eller inconel. IKM har to hovedtyper  utte-verktøy. Den ene er en diamant-wire-sag og den andre er sag med roterende sagblad. Disse kommer i ulike størrelser, og kuttekapasitet går fra Ø10 til 1100 mm. Men vi leverer også mer tradisjonelle kutteverktøy som “Web-Tool” og sakse-kuttere, sier Gravdal. Han legger til at det er i all hovedsak ROVer som får disse påmontert for å ta på seg ulike undervanns-oppdrag.


Spesialister på utleie av kutteverktøy 
IKM spesialiserer seg på utleie av disse verktøyene. 

– Vår businessidé er å bli aller best på å leie ut kutteverktøy til bruk under vann. Dette er et spesialfelt i bransjen. Vi har gjort oss mange erfaringer siden vi startet med dette i 2010, og vi kan faget, sier Gravdal. 

Han og kollegene ønsker at kundene skal bli møtt på akkurat de behovene de har. 

– Derfor gjør vi grundig arbeid før, under og etter de operasjonene vi deltar i. Kundene våre skal oppleve at operasjonene går riktig for seg og at alle behov er ivaretatt fra vår side, lover Gravdal.

Han sier at IKMs verktøy som oftest kutter i stålrør, flexirisers, bjelker og stålprofiler.

– Noe av det aller viktigste i disse operasjonene, er at verktøyene skal kunne gripe og holde godt fast i det som skal kuttes for at kuttet skal bli en suksess. Derfor er gjerne jobb-spesifikke tilpasninger av gripeklørne en del av leveransen når vi leier ut våre verktøy.


Fokus på brukervennlighet
Kutteverktøyene brukes i hovedsak av ROVer og det er derfor viktig at de er så lette i vekt som mulig. Alt ettersom hva som skal kuttes og hvordan områdene rundt ser ut, finner IKM de beste løsningene for hver kunde og hvert oppdrag, sier Gravdal. De har stort fokus på brukervennlighet, og tanken er at verktøyene er så enkle å bruke at ethvert ROV-team skal kunne klare dette uten
en egen verktøy-spesialist til stede. 

Videre kan Gravdal fortelle at IKM-Subsea også er et ROV selskap og har et eget “remote” kontrollrom på Bryne, hvor operasjonene kan styres fra. Det krever en viss kvalitet på internett-tilkoblingen for å styre disse operasjonene, men vi har nylig gjennomført en vellykket test hvor vi har operert ROV på Filippinene via satellitt-link fra Bryne. Den teknologien er her i dag, og den bruker vi i IKM.
 

Rydder opp etter oljeleting
Gravdal tror at IKM har tatt et godt valg ved å fokusere på kutting som forretningsområde. 

– Dette mener vi er noe for både nåtiden og fremtiden. Vi ser en økende etterspørsel etter kutteverktøy i forbindelse med vedlikehold eller demontering av brukt utstyr i oljebransjen, som for eksempel gamle plattformer. Disse skal bygges ned, ryddes opp og avvikles. De eldre oljeboringsfeltene ryddes, og oljeselskapene får ikke lov til å la dette gamle utstyret stå igjen. Dette gamle utstyret må kappes i mindre biter og fraktes bort, opplyser Gravdal og legger til:

– Der kommer vi inn.

TOPP