Forfatter

Foto

TAC Challenge 2022: – Norges råeste studentkonkurranse?

I juni braker det løs med det som av mange omtales som en av de mest spektakulære teknologikonkurransene for universitetsstudenter. I hovedrollen: Egenutviklede droner over og under vann.

Forfatter

Foto

– Vi ser veldig frem til årets arrangement. Dette er Norges kanskje råeste studentkonkurranse, og vi er veldig stolte over å ha fått med oss FFU på laget. Det sier daglig leder ved Tau Autonomy Center, Birger Haraldseid. FFU er med som partner og bistår i promotering av arrangementet i inn- og utland.

– Med en medlemsmasse bestående av ledende selskap innen undervannsoperasjoner, ønsker vi å knytte tettere bånd mellom akademia og industrien, forteller Haraldseid. Konkurransen blir tett monitorert av industrieksperter fra blant annet FFI, Gassco, NORCE og Wintershall DEA. Studentenes oppgave er å demonstrere at de har det som trengs for å komme helt til topps. Konkurransen ble for første gang avholdt i fjor – og selv om det måtte skje under restriksjoner, ble det en stor suksess. Under årets arrangement håper arrangørene på internasjonal deltakelse i tillegg til de norske innslagene fra blant annet NTNU Ascend (droner, fjorårets vinner), NTNU Vortex (subsea) og UiS Subsea.

Elementene som studentene skal beherske er blant annet:

1. Subsea-dokking.

2. Subsea-navigasjon gjennom hinderløype bestående av kjente subsea-strukturer.

3. Inspeksjon av kabler og rørledning langs en definert rute.

4. Lekkasjedeteksjon av en simulert subsea gasslekkasje.

5. Lett intervensjon med operasjon av forskjellige «standard» subsea interfacer ved hjelp av tool eller manipulator.

6. Metrologi og nøyaktig måling av posisjon. Bruk av sonar-type utstyr for kartlegging av havbunnen.

7. Andre oppgaver som eksempelvis rengjøring og inspeksjon av subseastrukturer

– Det er utrolig givende å se dyktige studenter som er med å fremme ny teknologi og innovasjon. Vi gleder oss veldig til disse dagene, avslutter Haraldseid.

TOPP