Rekord for 30-åring

Det var rekordstor deltakelse da FFU i januar samlet subsea-miljøet for 30. gang til sitt årlige seminar. Med 284 deltakere og 34 utstillere ble det et av tidenes mest besøkte.

– Kjære menighet. Det har jeg kalt forsamlingen hvert år jeg har stått på scenen, sier Arnfinn Nergaard, FFU-veteranen som åpnet seminaret for 15. gang. Som tidligere professor ved UiS, mangeårig FFU-styremedlem og forfatter av flere bøker om olje- og subsea-historie, har han fulgt utviklingen innen bransjen tett gjennom flere tiår. 

– Jeg mener vi enda ikke har utnyttet ressursene i havet godt nok. Skal vi hente ut havets potensial på en trygg og bærekraftig måte, trenger vi nettopp denne kompetansegruppen som er representert her, sier han. 

Nergaard startet dagen med et engasjerende tilbakeblikk på FFUs historie de siste 30 årene, og knyttet samtidig organisasjonen til utviklingen av subsea-sektoren i samme periode. 

Fremoverlent miljø 

Resten av seminaret var imidlertid viet fremtiden. Deltakerne som tilbragte denne dagen på Clarion Hotel Air Sola fikk store doser faglig påfyll, inspirasjon fra utstillere og anledning til kollegial mingling – i en bransje der utviklingen skjer raskt og fremtidstroen er sterk. 

På de mange standene kunne man gjøre seg kjent med nye løsninger fra en rekke subsea-leverandører, men det var naturlig nok det som foregikk inne i den store konferansesalen som var seminarets kjerne. En rekke foredrag presenterte prosjekter og løsninger som virkelig viste spennvidden i subsea-næringen.  

Sveinung Johan Ohrem fra Sintef Ocean viste utviklingen innen robotikk for havbruk, og hvordan noe av teknologien kan overføres til olje og gass. Stefano Canarutto fra Macartney snakket om det globale risikobildet, aktualisert ved sabotasjen på subseautstyr. Cato Andersen og Øystein Stjern fra IKM Gruppen viste hvordan sterkere fokus på bærekraft kan gi store besparelser og mindre CO2-avtrykk. Mens selskaper som Oceaneering, Deep Ocean, TSC Subsea, Saga Subsea og Aker BP sto på scenen med eksempler på fremtidsrettet teknologi og samarbeid. 

Neste generasjon 

Blant deltakerne var også noen av subsea-bransjens potensielle fremtidige ansatte: Elever fra Sola skole og Storevarden skole, som deltar i First Lego League (FLL). De viste hvordan de jobber praktisk og analytisk med teknologiske utfordringer – til stor begeistring hos det profesjonelle publikummet. 

– First Lego League handler om å vise at realfag og teknologi er mer enn matteoppgaver i en bok. Det handler om å løse reelle problemer, sier Eirik Jåtten, prosjektleder for FLL og til daglig rektor på ungdomsskole. – Vi har holdt på med dette siden 2003, og det er en fantastisk arena for å bygge bro mellom skole og industri. Alt skjer på dugnad, så vi er helt avhengige av samarbeidspartnere som FFU, fortalte han. 

Nye fjes, nye forbindelser 

For mange deltakere var dette seminaret første møte med FFU. Kongsberg Discovery er blant organisasjonens nyeste medlemmer, og var representert i Stavanger av Atle Gran, Senior Sales Manager. 

FFU er noe vi har vurdert lenge. Nå er vi her for å bli kjent med folk og se hva som rører seg. Men jeg tror allerede jeg kan si at dette vil bli et viktig møtested, sier Gran.