
Reservoar overvåkning
Reservoar overvåkning med bruk av USV teknologi brukes i dag på majoriteten av gassfeltene på Norsk sokkel, noe som sikrer en betydelig andel av den daglige energitilførselen til Europa. Teknologien ansees også som en nøkkelteknologi for miljøvennlig og kostnadseffektiv monitorering for offshore CCS-prosjekter, noe som også sikrer teknologiens relevans på veien mot en grønn omstilling.
Monitorerings-teknologien gir svært presise målinger på forhåndsdefinerte punkter på havbunnen, hvor man registrerer endringer i tyngdekraften med en usikkerhet på mindre enn 1 μGal, samt havbunnsdeformasjon med en usikkerhet på omtrent 2 mm. Teknologien gir kundene mulighet til å kvantifisere nøkkelparametre i reservoaret, som for eksempel gassinnhold (GIIP), vanninnstrømning og reservoarkompaksjon. Dette gir viktig beslutningsstøtte til feltene, som igjen gjør det mulig å optimalisere produksjonen. Eksempler på felt som benytter teknologien inkluderer bl.a. Troll, Ormen Lange, Snøhvit og Midgard.
Reach Subsea har i flere år jobbet med denne monitoreringsteknologien med bruk av konvensjonelt subsea fartøy, og neste utviklingssteg er å benytte et ubemannet fartøy – Reach Remote – for å utføre datainnsamling med gWatch. Dette vil representere et paradigmeskifte i hvordan slike operasjoner utføres og umiddelbart gi positive effekter, inkludert:
- Eliminering av risiko for personell offshore
- Betydelig reduksjon i karbonavtrykk for operasjonen
- Reduserte operasjonskostnader sammenlignet med bruk av konvensjonelle fartøy.
Reach Subsea har over flere år jobbet med å forberede monitoreringsløsningen for Reach Remote, og gWatch-teknologien er spesielt tilpasset for å sikre at USV-en har de beste forutsetninger for effektiv og sikker utførelse av reservoarovervåkningen. Det samme gjelder integrasjonen med en nyutviklet og nylig kvalifisert, elektrisk arbeidsklasse ROV fra Kystdesign, ZeeROV. Som vist på bildet kan dere se hvordan gWatch Remote nå er integrert på ROV, og er klar for nye eventyr i jakten på ytterligere verdiskapning langs kysten.
Status for utviklingsprosjektet er at de to første Reach Remote enhetene er sjøsatt, og det pågår nå sjøtester sammen med Kongsberg Maritime. Testene forventes å bli ferdigstilt i løpet av kort tid, før skipene går videre til sine første oppdrag, som innebærer en teknologikvalifisering i samarbeid med Equinor og andre operatører.
Teknologikvalifiseringen vil utføres som en pilottest sammen med våre kunder og inkluderer havbunnskartlegging, inspeksjon av infrastruktur på havbunnen, inspeksjon av rørledninger, miljøovervåkning, samt testing av den nye gWatch-instrumenteringen. Pilottesten planlegger besøk til felt som Troll, Gullfaks, Snorre og Åsgard, og vil sikre at operatørene på norsk sokkel raskt kan dra nytte av verdiene som skapes gjennom denne nye plattformen.
Reach Subseas satsing på ubemannede skip vil være en viktig faktor i overgangen fra tradisjonell offshore virksomhet til blant annet CCS prosjekter som stiller krav til høy kvalitet på målinger og overvåking, samtidig som det er viktig å redusere kostnader, miljøavtrykk og risiko for personell. Vi er sikre på at dette vil være et viktig bidrag som også vil komme tradisjonell offshorevirksomhet til gode, ikke bare i Norge men våre kunder over hele verden ønsker denne teknologien varmt velkommen.