
Studenter ved UIA vil konkurrere internasjonalt
Tverrfaglig teori og praksis i subsea-bransjen
Håkon Holgernes, leder for UiA Submerged jobber som ROV-pilot offshore samtidig som han studerer. Han mener at det er viktig å ha en studentorganisasjon som denne ved UiA, spesielt siden universitetet har en mekatronikklinje som er svært relevant for ROV- og subsea-bransjen.
– Det er på høy tid at UiA får en studentorganisasjon som kan gjøre studenter oppmerksomme på denne bransjen og gi dem erfaring med tverrfaglige, reelle utfordringer som knytter sammen alle disiplinene som ellers kan være vanskelig å se sammenhengen mellom i en akademisk kontekst. Jeg ønsker å dele min praktisk-teoretiske erfaring med studentene her, slik at de kan få et best mulig grunnlag for å lykkes både under studiene og i deres fremtidige karrierer, sier Holgernes.
Stor interesse allerede fra start
Subseabransjen er gigantisk, og UiA Sub merket interessen på campus Grimstad. Etter en kjempesterk rekrutteringsrunde kunne foreningen velge og vrake blant de mest motiverte ingeniørstudentene. - Vi kunne ikke vært mer fornøyde med kompetanseprofilen på gruppen vi har satt sammen og vi har ingen mangel på ambisjon i laget nå, sier nestleder Mads Falk.
Må være arrogante
UiA Sub vil utkonkurrere den norske konkurransen, og peker kikkerten mot USA i fremtiden.
- Det er viktig å ikke ha for stor respekt for utfordringer. Vi setter oss ambisiøse mål, men vi vet at vi har gjennomføringsevnen i laget, skryter Tomas Aas-Hansen er selv mekatronikkstudent og lederen for avdelingen for data.
Vil være subsea-bransjens farmerlag
En rekrutteringsprosess kan være ressurskrevende for selskaper uansett størrelse. UiA Sub utvikler motiverte studenter ved å gi dem innsikt i ingeniørarbeid og introdusere dem for utfordringene i subsea-bransjen, slik at talentene allerede er godt forberedt før de møter til intervju.
- Vi ønsker å være mer enn det som tradisjonelt forventes av en studentforening. Vi har sett en voksende interesse for å tilby konsulenttjenester, hvor vi bruker våre ferdigheter til å løse reelle problemer. Dette gir også våre medlemmer muligheten til å tilegne seg verdifull kompetanse, samt bygge nettverk i næringslivet, sier styremedlem Sverre Brattelid Stige
Full omni
ROV-en studentene skal bygge til sommeren 2025 skal ha 8 vektoriserte thrustere for å oppnå alle frihetsgrader. - Vi ble fascinert av designet til student ROV’en “Chasing M2” og hvor gode egenskaper den hadde i vannet og ønsket å gå for samme thrusterlayout. I tillegg fordeler vi elektronikk på 3 kanner hvor 2 av dem skal huse batterier og kraftelektronikk. Med mye kompetanse på universitetet innen maskinsyn og AI ønsker vi å ha nok batterikapasitet til å kunne kjøre ROV’en autonomt på sikt, sier prosjektingeniør og styreleder Andreas Habberstad Ryen.
Partnerskap for framtiden
UiA Sub er alltid åpne for å utforske nye samarbeid med aktører som ønsker å støtte innovasjon og utdanning innen undervannsteknologi. Slike partnerskap gir verdifull innsikt og skaper muligheter for utvikling, innovasjon og rekruttering, både for oss og våre samarbeidspartnere. Vi ser frem til å finne felles prosjekter som kan skape verdi på begge sider.
Veien videre
Sommeren 2025 skal UiA Sub konkurrere i TAC-Challenge, en konkurranse for selvbygde ROV-er hvor oppgavene består i å bl.a. pipeline-inspeksjon, ventiloperasjon og koble seg til en docking-stasjon. - Målet vårt denne sesongen er å imponere innenlands. Om tidligst 2 år er ambisjonen at vi skal reise til Mate ROV Competition. Denne sesongen er oppgavene våre klare for oss, og vi forventer å gjøre det bra, gjentar Aas-Hansen med glimt i øyet.
UiA Sub er en studentdreven interdisiplinær non-profit organisasjon som designer og produserer teknologi til subseabransjen, samt konkurrerer under årlige studentkonkurranser om sommeren. I dag består organisasjonen av 23 ingeniørstudenter, eks. Markedsføring, HR og økonomi. Sjekk ut uiasub.no for kontakt og mer informasjon.