Æresmedlem Jørn Haugvalgstad


Maskingutten som ble havvind-spesialist og mannen bak FFU-seminaret. Bli kjent med æresmedlem Jørn Haugvaldstad i vår nye spalte. Vi løfter fram æresmedlemmene i FFU,  som har gjort en særlig stor innsats for foreningen eller det undervanns-teknologiske miljøet i Norge.

Les mer

Kystdesign tar steget mot elektrisk framdrift

ROV-spesialisten letter på sløret: når leverer de den første ROVen med elektrisk framdrift?
 

Les mer

Hybrid AUV/ROV extends the reach of traditional support services

The Freedom™ AUV/ROV introduces a broad range of capabilities, establishing a foundation upon which the industry can build toward increased automation.

Les mer

Reach Remote

Det foregår et høyteknologisk maratonløp i de indre skogene på Kongsberg. Om lag 100 teknologer og ingeniører jobber intenst med å ferdigstille Reach Remote; verdens første norskregistrerte, ubemannede og fjernstyrte fartøy.

Les mer

Fire på seminar

FFU-seminaret 26. januar 2023 ble et flott arrangement. Det var hele 212 deltakere og 26 utstillere på Clarion Hotel Air på Sola. 

 

Les mer

UTFORSKET INDIA-HAVET I EN "BOBLE"

REV Ocean tok med seg forskere og et par unike undervannsfartøy til Maldivene og Indiahavet. På dypet fikk de nærkontakt med livet under vann. 

Les mer

Partnere for mer kompetanse

Når næringslivet opplever et økende kompetansegap, nytter det ikke å jobbe med rekruttering som før og håpe at flere oppdager at realfaglige yrker er spennende helt av seg selv. 

Les mer

DEEP WATER TOOLING

Deep sea exploration and excavation is becoming further intensified while expanding to sensitive areas and it demands suppliers to provide better, smarter and greener technology.  

Les mer

Programmet for FFU-seminaret 2023 er klart

Vi gleder oss til å invitere medlemmer og andre subsea-interesserte til foreningens årlige seminar 26. januar 2023, på Clarion Hotel på Sola. Det 28. seminaret i rekken har temaet “Blue Intelligence”.

Les mer

Nykommer har oppsving på dypet

FOX Subsea er bare litt over ett år gammelt. Likevel har de rukket å utvikle en forretningsidé som slår an både hjemme og ute i verden. Vinnerlaget har vokst fra 3 ansatte i fjor til 12 i år, og nå er de på jakt etter ha enda flere kolleger.

Les mer

Studenter på dypt vann

Hvordan kan 21 studenter uten tidligere erfaring innen subseateknologi utvikle en fungerende ROV på 4 måneder?

Les mer

Call for papers til FFU-seminaret 2023

26. januar 2023 blir det endelig FFU-seminar igjen. Vi møtes på Clarion Hotel Air i Stavanger hvor vi presenterer et faglig innholdsrikt program og
opp mot 30 utstillere.

Les mer

Tøffare krav til subseamotorar

Testansvarleg i IKM Subsea Motor Solutions gjennomfører siste steg i eit utvida testløp for ein 550kW subseamotor. Slik utvida testing, kombinert med auka krav om tilgjengelegheit og berekraft, set tøffare krav både subseamotorar og til dei som produserer dei.

Les mer

Mini-ARROV cutting the cost and footprint

Underwater weld inspection is a standard operation to check for surfacebreaking defects in structures. It involves surface cleaning and non-destructive testing techniques, such as alternating current field measurement (ACFM), to help inform engineering decisions and protect and extend the life of assets.

Les mer

Tålmodighet gir oppdrift

En ny oppfinnelse pluss en god dose tålmodighet er lik suksess. Slik gikk det til da en unik subsea løfte-enhet ble skapt; VBS (Variabel Buoyancy System).

Les mer

Recognising sustainability as an opportunity

- collaborative steps towards a more sustainable industry

Les mer

Samspill mellom maritime droner

I studentorganisasjonen Vortex NTNU utvikler vi droner som skal samarbeide om å arbeide både på og under havoverflaten.

Les mer

TAC Challenge 2022: – Norges råeste studentkonkurranse?

I juni braker det løs med det som av mange omtales som en av de mest spektakulære teknologikonkurransene for universitetsstudenter. I hovedrollen: Egenutviklede droner over og under vann.

Les mer

Verdens første og eneste E-ROV er norsk

Den er unik, norsk og det finnes bare én av den i hele verden. Den er en ROV som kan jobbe uten å ha med seg et fartøy. Nå er det mange ute i verden som vil bestille den miljøvennlige og rimelige løsningen.

Les mer

Noe som skal kuttes? IKM tar jobben

Med sine kutteverktøy kan verktøyene til IKM kutte det aller meste under vann – eller over, om noen trenger det.

Les mer

Bauge-prosjektet: En helnorsk suksesshistorie

Bauge er et oljefelt ( Lisens PL 348/PL348B ) som ligger 16 km Nord-Øst for Njord A plattformen i Nordsjøen. Operatør er Equinor (42,5 %) med Partnerne Wintershall DEA (27,5 %), Vår Energi (17,5 %) og Neptune Energy Norge (12,5 %).

Les mer

Drar erfaringer fra nedihull til subsea og luftfart

Bred kompetanse og smart erfaringsoverføring gjør at EnergyX kan se til nye bransjer for å møte det grønne skiftet.

Les mer

Pionerer i polhavet

Hun har fått navnet «Aurora» og utforsker det ukjente. Kystdesigns ROV er bygget for REV Ocean, og gir oss helt ny kunnskap om livet på jorda. Men å være pionér i Arktis er ikke bare enkelt.

Les mer

Unge talenter om sommerjobb i medlemsbedrift

Espen Nilsen (23) hos Oceaneering: – Jeg ser for meg at jeg hadde trivdes som prosjektingeniør

Les mer

Unge talenter om sommerjobb i medlemsbedrift

Lene Okkerstrøm (32) hos Deep Ocean: – Bedriften er svært fleksibel med sine ansatte

Les mer

Unge talenter om sommerjobb i medlemsbedrift

Oskar Voldsund (23) hos IKM: – Bedriften er liten nok til at stemmen din blir hørt

Les mer

Unge talenter om sommerjobb i medlemsbedrift

Amund Løyning (22): – Sommerjobben i Equinor var en positiv opplevelse

Les mer

Unge talenter om sommerjobb i medlemsbedrift

Vegard Risa Reisæter (24) hos Subsea 7: – Det kjekkeste var å få reise offshore på Seven Viking 

Les mer

Seminarprogrammet er klart

Styret i FFU har igjen gleden av å invitere medlemmer og andre subsea-interesserte til foreningens årlige seminar den 31. mars 2022 på Clarion Hotel Air, Sola. Dette seminaret blir det 27. i rekken, og temaet for seminaret er “Verdiskapning under vann”.

Les mer

En actionfylt skole i problemløsning

Hva med å samle en haug av teknologientusiatser til et nasjonalt droneoppgjør i Årdal? En spenstig idé fra Tau Autonomy Center ble satt ut i live tidlig i juli. Et minne for livet, ifølge deltaker Lennart Hoyer fra Vortex NTNU.

Les mer

Ny teknologi sørger for tryggere seilaser

Der man før i tiden brukte radar eller sonar for å sjekke hindringer for fartøy under seilas, er det nå Subsea AIS System som gjelder. Dette er i dag standard om bord på maritime overflate-skip.

Les mer

Ønsker flere kloke hoder til industrien

Hvilke muligheter finnes det innen undervannsteknologi? Nå skal en ny kampanjevideo som FFU har produsert i samarbeid med NSR, få flere ungdommer til å få øynene opp for alt det spennende bransjen har å by på.

Les mer

Innoverer med fjernstyrt renhold i oppdrettsnæringen

Med den fjernstyrte undervannsfarkosten Stealth Cleaner ønsker KYSTDESIGN å revolusjonere renholdet i oppdrettsnæringen.

Les mer

Biology and Technology Interaction – Autonomous Operations in Fish Farms using Unmanned Underwater Vehicles (UUVs)

The adaptation of autonomous UUVs is crucial to target current and future challenges and increase efficiency and sustainability in aquaculture industry.

Les mer

Har du forslag til presentasjoner på FFU-seminaret?

27. januar 2022 blir det endelig FFU-seminar igjen. Vi møtes på Clarion Hotel Air i Stavanger hvor vi presenterer et faglig innholdsrikt program og opp mot 30 utstillere. I den forbindelse ønsker programkomiteen forslag til presentasjoner fra våre medlemmer. Årets tema er «Verdiskapning under vann».

Les mer

ROV-utvikling i en pandemi

Studentorganisasjonen UiS Subsea utvikler en ROV for den internasjonale MATE konkurransen med mål om pallplassering, tross den pågående globale Covid-19 pandemien.

Les mer

Scale Squeeze with a MPSV?

Les mer

Samarbeid som suksessfaktor

For OKEA er ikke målet å bli en gigant som har all nødvendig ekspertise inhouse. Strategien er å finne det rette teamet for jobben. Som da de sammen med Oceaneering utviklet verktøykasse for fastlåste ventiler på Draugenfeltet.  

 

Les mer

Hele verden ser til Karmøy for bølgekraft

Sammen med SeaMotion Energy, utvikler RTS et konsept for produksjon av fornybar energi basert på bølgekraft. 

Les mer

Sparer kundene for 30 prosent av tid til kai: – 2020 har vist at det vi gjør fungerer

Hva om man kunne effektivisere tid til kai og spare selskaper for millioner? MobiDeck har gjort nettopp det. Og i år kan Bryne-selskapet feire fem år og doblet omsetning i en tid hvor de fleste opplever det motsatte.

Les mer

Advanced ROV for Ocean Exploration

At the end of 2020 REV Ocean took delivery of a Kystdesign ROV and comprehensive science payload. The currently unnamed ROV will work alongside REV Ocean’s fleet of autonomous, manned and remote subsea systems for expanding humanity’s understanding of the oceans.

Les mer

Studentorganisasjonen Vortex bygger drone helt fra scratch

Hvert år står unge studenter fra et stort mangfold av studier sammen om ett felles mål. De skal bygge den beste AUV-en de kan - sammen. Det betyr sene kvelder, kreativ tenking, beinhardt arbeid, felleskap og god stemning.

Les mer

Hydrone drones deployment on Njord-A

Saipem’s Hydrone-R subsea drone is going through final upgrades and tests prior to mobilization on Equinor Njord-A field while Hydrone-W all-electric WROV takes first development steps

Les mer

CAP-X – En subsea-løsning for fremtiden?

De senere årene har utfordringer med lav oljepris og redusert inntjening resultert i spørsmål rundt lønnsomheten på subseainvesteringer. Det har ledet Equinor inn på en langsiktig målsetning om å kutte 50 % i kostnader på subseainvesteringer og drift. Et av de konkrete resultatene av dette er utviklingen av CAP-X.

Les mer

Programmet klart for FFU-seminaret 2021

Velkommen til et spennende seminar om Fjernstyrt og autonom teknologi, Marin robotikk og fornybar energi og hvordan kunnskap gir nye løsninger.

Les mer

Redusert IMR behov ved thrusterbytte

I 2019 ble Axess tildelt arbeidet med å bytte thruster på Heidrun B FSU (Floating Storage Unit). Dette var en krevende oppgave siden thruster i utgangspunktet ikke var designet for å byttes offshore, men på verft.

Les mer

– Tiden har ikke vært inne før nå

Tunnelinspeksjoner som tidligere har vært forbundet med lang nedetid, store kostnader og risiko gjøres nå effektivt med nytt ROV-system. Gjengen i Norwegian Tunnel Inspection vet hva de snakker om når det gjelder å spare både tid og penger.

Les mer

New Milestone for Freedom Drone™

Oceaneering’s Freedom™ autonomous subsea vehicle successfully lands on third-party docking station and confirms market readiness.

Les mer

Increased value and trustworthiness from digital twins

Digital twins mirroring physical assets are increasingly being applied in the oil and gas industry. Providing a digital twin as part of a field delivery is more and more often being required by the Operators.

Les mer

“Call for papers” FFU-webinar 2021

Usikkerhet rundt koronapandemien gjør at vi i januar 2021 ikke møtes fysisk på det tradisjonelle FFU-seminaret, men ønsker velkommen til en serie digitale webinar.

Les mer

Fjernstyring av subsea intervensjonsutstyr er fremtiden

Under COVID-19 og strenge reiserestriksjoner har det jærske teknologi- og serviceselskapet Envirent AS gjennomført sine første fjernstyrte operasjoner av subsea intervensjonsutstyr, såkalt RWOCS (ROV Workover Control System), i Ghana. 

Les mer

Teknologi og mennesker løser klimautfordringene

Vi har krysset dyp, forsert distanser og boret med millimeters nøyaktighet for å hente ut verdier der det syntes helt umulig. Vi forsyner Europa med gass og vi utvinner olje og gass med gjennomsnittlig lavere CO2-avtrykk enn andre petroleumsprovinser.

Les mer

Depro og Videoray introduserer Blueroc - En kompakt og fleksibel inspeksjons-ROV

Depro AS fra Bryne har over flere år etablert seg som en viktig global leverandør av ROVverktøy og er kjent for å løse uforutsette problemstillinger på en kostnadseffektiv måte med å bygge fjernstyrte verktøy som brukes i undervannsoperasjoner

Les mer

Subsea-studier og prototyper på Rosenberg

I tillegg til flere milliardprosjekter og en kontinuerlig strøm av Subsea-fabrikasjonsjobber, jobbes det også med utvikling av ny Subsea teknologi på Buøy. Blant annet har en prototype blitt bygget for å teste designet av en In-line Manifold. Om dette virker trenger man ikke dyre Subsea hook-up spooler.

Les mer

Accurate prediction of next minutes big waves from standard navigation radars

During the last 3 years, Norce has developed the RIMARC next minutes wave prediction software in close cooperation with MIT Ocean Research in Boston, USA. Four independent field tests that cover wave heights Hs from 1 to 7m on Normand Ocean showed that wave spectrum including swell is well predicted for minimum the next 4-5 minutes up to Hs=6m. Accuracy of predictions of wave heights Hs, shape of wave spectrum and vessel motions to be higher than 95 and 90%.

Les mer

Deep Green – A new take on offshore energy

Could underwater kite turbines be one piece of the puzzle to achieve a sustainable global transition to clean energy? Marine energy developer Minesto believes so. Backed by powerful investors and armed with a pioneering technology, the Swedish-based company intends to show the world how the moon could hold the key to the earth’s energy needs.

Les mer

Digitale verktøy for inspeksjon og undersøkelse

Selv før den globale covid-19-pandemien var selskaper i alle deler av olje- og gassektoren på leting etter raskere, mer anvendelige og kostnadseffektive metoder som kunne sørge for kvalitet og teknisk sikkerhet i prosjekter.

Les mer

Development of the Next Generation Subsea Autonomous Vehicles

For nearly three years, Oceaneering has focused on developing a next-generation software platform for our vehicles. Developing advanced autonomy – both for surface and subsea applications – is a large part of this program.

Les mer

High Pressure Cleaning Mini ROV

The Stinger mini ROV was recently used for high pressure cleaning in a confined space. The mini ROV entered the confined space through a 300mm hole for cleaning of weld surfaces prior to inspection. By utilizing a mini ROV - the cleaning operation was simplified and the operational efficiency improved.

Les mer

Stort behov for kompetanse når havdypet skal erobres!

– Vi har mestret havoverflaten, nå er vi på vei til å erobre havdypet, forteller professor og direktør ved NTNU AMOS, Asgeir J. Sørensen. Han sammenligner å utforske havdypet med reiser i verdensrommet, og sier behovet for kompetanse innen feltet er stort.

Les mer

Bygger verdens største flytende vindpark

Utenfor kysten av Skottland går verdens første flytende vindpark enda bedre enn forventet. Nå skal Equinor bygge den største flytende vindparken i verden. Den nye parken skal redusere CO2-utslippet fra oljeplattformene Snorre og Gullfaks med 200 000 tonn i året. 

Les mer

FFU-seminaret: Slik er fremtidens blå løsninger

Autonome farkoster, elektrifisering og vindkraft er på full fart inn i havrommet. Norge er langt fremme, og mange spennende løsninger ble presentert på årets seminar.  

Les mer

Buoyancy på dypt vann

Behovet for å gå stadig dypere med undervannsfartøy skaper utfordringer i forhold til egenvekt og bæreevne. Disse forsterkes når man går dypere enn 3000msw.

Les mer

From assuming to knowing

Using contactless technology, FiGS® CP survey has been changing the course of cathodic protection, offering more details and a prediction of the future.

Les mer

Groundbreaking connection system

SubseaDesign’s SeAlign connection system is continuously making a larger footprint in the subsea market. With the most recent contracts awarded for multiple Equinor projects, the size range is rapidly expanding. After a busy coming year, filled with design and qualification activities, the portfolio will cover up to 36”.

Les mer

Seminarprogrammet er klart

Programmet for FFU-seminaret den 30. januar er nå klart, og det er bare å glede seg til en dag med interessante og lærerike foredrag. Håper vi ses! 

Les mer

Autonomous Inspection Vehicle (AIV)

In the subsea environment, IRM services have traditionally relied on vessel-based, ROV or diver operations. In the longer-term, the drive to continually identify significant incremental savings in these operations is not sustainable and a more innovative approach, deploying digital technologies, is being investigated.

Les mer

ROV-dykking i Dronning Maud Land

Da Norges nye isgående forskningsskip, FF Kronprins Haakon, i slutten av februar 2019 kastet loss i Punta Arenas på sørspissen av Chile og satte baugen i retning Sørishavet og Dronning Maud Land, var målet å samle inn kunnskap om dyrelivet og økosystemet i dette lite undersøkte havområdet.

Les mer

NTNU-studenter i internasjonal AUV-konkurranse

Sommeren 2019 reiste 11 av studentene fra organisasjonen Vortex NTNU til San Diego, USA for å delta i den internasjonale konkurransen Robosub for autonome undervannsfarkoster for aller første gang. Studentene har siden 2015 bygget undervannsroboter av typen Remotely Operated Vehicle (ROV), men i år tok de steget videre med å utvikle deres helt første autonome undervannsfarkost.

Les mer

4G changes the game – even subsea

Tampnet’s offshore 4G solution has taken DeepOcean’s offshore and subsea service operations to a new and much higher level.  

Les mer

Call for papers

Neste års FFU-seminar arrangeres tradisjonen tro siste torsdag i januar, den 30.01.2020, på Clarion Hotel Air i Stavanger. Programkomiteen ønsker forslag til presentasjoner fra våre medlemmer.  Årets tema er «BLUE ENERGY».

Les mer

Simulerer på dypt vann

Det er store verdier i bevegelse når olje og gass skal utvinnes fra dypet. Om bord i den nye riggen Deepsea Nordkapp brukes nå simulatorteknologi for å øke sikkerheten og effektiviteten ved undervannsoperasjoner.

Les mer

New discoveries in the Norwegian sea

On behalf of the Norwegian Petroleum Directorate, Swire Seabed conducted Norway’s first commercial cruise to map marine mineral resources on the Norwegian Continental Shelf.

Les mer

50 år på dypt vann

I år feirer oljenasjonen Norge 50 år. Det første store funnet av olje og gass på norsk sokkel ble gjort i 1969. I de 50 årene som er gått har vi vært vitne til en eventyrlig utvikling av en ny og spennende industri. 

Les mer

Lagring og bruk av CO2

CO2-håndtering omhandler hvordan vi kan fange, transportere og lagre CO2. På engelsk brukes ofte uttrykket CCS: Carbon Capture and Storage. Et litt utvidet uttrykk har etter hvert også blitt populært; CCUS (Carbon Capture, Utilization and Storage) som inkluderer bruk av CO2.

Les mer

Master i havteknologi – Nær kontakt med næringslivet

Har deres bedrift et behov for en spesifikk problemløsning? FFU ønsker å tilrettelegge kontakt mellom bedrifter og studenter ved fordypninger/masteroppgaver.
 

Les mer

Digitalisering subsea

Alle snakker om det – oljesektoren blir digitalisert. Men hva i all verden betyr det for de av oss som har jobbet med bits & bytes i årevis allerede?

Les mer

Valemon fjernstyrt i over ett år

Fra et kontrollrom på Sandli i Bergen styres alle funksjoner offshore på Valemon plattformen; alt fra overvåking av sikkerhetsfunksjoner til olje- og gassproduksjon. Nå følger også andre felt etter.

Les mer

Innovative Seabed Seawater Treatment and Injection

BHGE, together with Equinor, Galp, Petrobras, Repsol-Sinopec and Shell are qualifying a subsea solution that minimizes the demand on topside space and weight and enables deployment even on highly capacity-constrained platforms.

Les mer

Lærerikt, spennende og utfordrende!

Helene Pedersen Dybsjord (26) og Julie Vadholm (24) utkonkurrerte tusenvis av søkere da Subsea 7 og Equinor lyste ut stillinger til sine graduate-program. Les om deres erfaringer fra programmet, og hvordan de ser på sin videre karriere i oljebransjen.

Les mer

3D-teknologi i fremdrift

Når det er ønskelig å skape en 3D-modell av strukturer eller objekter på havbunnen kan structure from motion (SfM)- teknologien være en mulighet. SfM setter sammen en rekke 2D-bilder av bestemte elementer og prosesserer disse til å fremstille en 3D-modell. 

Les mer

FFU-seminaret: Undervannsteknologi kan bli enda større

Med temaet “Havrommet” siktet seminaret på en større bredde i programmet enn tidligere, noe som resulterte i spennende foredrag og svært godt oppmøte.

Les mer

Spennende paneldebatt i vente

Etter fjorårets suksess kan seminardeltakerne også i år glede seg til paneldebatt under årets FFU-seminar den 31. januar. Tema blir «Havroms-økonomien: hva er framtidas subsea-teknologi og hvor vil den bringe oss?» Vi tok en prat med debattleder Arnfinn Nergaard og noen av paneldebattantene.

Les mer

Using ROVs to Revolutionize Cuttings Transport

When the oil price plummeted in 2014, extensive cost reduction measures were requested throughout the petroleum industry. The need for innovative solutions became more prominent than ever before, resulting in a series of new developments. One of these was the world’s first high power ROV-operated Cuttings Transport System (RCTS).

Les mer

FFU-seminar med fokus på havrommet

31. januar arrangeres FFU-seminaret for 24. gang. Årets tema, «Havrommet», vil by på mange lærerike foredrag, og en spennende paneldebatt fra noen av de største aktørene i bransjen.

Les mer

Programmet er klart!

Programmet for FFU-seminaret den 31. januar er nå klart, og det er bare å glede seg til en dag med interessante og lærerike foredrag, samt en spennende paneldebatt. Håper vi ses! 

Les mer

Developing cost-efficient pipeline materials

Improved steel and corrosion performance are among the features of new technologies.

Les mer

UiS Subsea viste seg fram i MATE ROV Competition

I sommer reiste UiS Subsea til USA for å konkurrere med sin ROV «Vona». Til tross for noen utfordringer, fikk studentene en god plassering i den internasjonale konkurransen. 

Les mer

Fremtiden er hybrid

Stadig flere skip bygges om fra konvensjonell til hybriddrift, noe som gir fordeler for både daglig drift og miljøet.

Les mer

FFU-seminar med fokus på havrommet

31. januar arrangeres FFU-seminaret for 24. gang. Årets tema er «Havrommet», og styret i FFU håper at temaet vil by på mange spennende foredrag om alt fra olje og gass til havforskning og romfart.

Les mer

Call for papers

Neste års FFU-seminar arrangeres tradisjonen tro siste torsdag i januar, den 31.01.2019, på Clarion Hotel Air i Stavanger. Programkomiteen ønsker forslag til presentasjoner fra våre medlemmer. Årets tema er “Havrommet”. 

Les mer

Atlas Manipulator 2.0

I en tid hvor ROV blir værende subsea over lengre tid og krav til presisjon øker, har behovet for mer kontroll blitt tydelig. Et helt nytt kontrollsystem har sett dagens lys, som medfører en helt ny kontroll og brukeropplevelse for ROV-piloten.

Les mer

Møt verdens energibransje på ONS

ONS 2018 er en investering i kompetanse. Over fire dager kan du få påfyll i form av nyheter fra bransjen, oppdateringer på nye tekniske løsninger og ikke minst få mulighet til å inngå avtaler og skape nye forretningsmuligheter. Bli inspirert, lær fra topplederne i bransjen, knytt kontakter innen alle områder innen energisektoren – velkommen til ONS 2018! Du finner FFU på stand nr 5777 i hall 5​. 

Les mer

Maintenance Analysis to reduce ROV Inspections of Flexible Risers

To combat the high costs associated with underwater inspections of flexible risers, Statoil has initiated a collaborative project with Oceaneering to analyze flexible risers and implement a new maintenance program.

Les mer

Warning of next big ocean waves

This next minutes Wave Prediction Software using standard onboard navigation radars is being developed in cooperation with MIT Ocean Research that is the only institution that has developed algorithms able to obtain next minutes wave patterns, based on the physical behavior of waves.

Les mer

Subsea lifting: Better performance through combined knowledge

This is the story of a collaboration between two partners, based on technology. By better understanding and predicting the behaviour of a complex system, it has been possible to extend the limits of subsea lifting and to unlock the full capabilities of the cranes

Les mer

Polarled RFO 2017 – using electric torque tools for deep water operations

Working as a Subsea Project Engineer on the NCS rarely exposes you to the challenges of deep water operations. However, on the Polarled 2017 RFO Project this was the base case.

Les mer